mereka smile bersame cik fara

JOM sembang sini

Friday, June 1, 2012

Bowling Time

Assalamualaikum!!!

Wah, cuti study week officially start hari ni. Pihak university bagi cuty dengan harapan para mahasiswa/i memaksimumkan masa bagi menelaah pelajaran. But kami memulakan study week dengan bermain bowling di Terengganu Equestrian Resort (TER). mohon ampun kementerian, phak universiti ^^

Selama dua tahun aku duduk Terengganu inilah kali pertama pergi TER !!!  haha, nama pun tak da lesen duduk uni diam-diam je lah.. Mak abah Cik Fara dah bising suruh amex lesen, InsyaAllah kak ngah amex cuti nie yea mak abah ^^ 

Berbalik pada TER, seriusly not bad tempat dia.. jom kita teropong cikit ^^

credit to google

credit to google

credit to google

credit to google

Ha, kat sini lah kitaorang masuk.. Bahagian lain just cuci mata jea tengok.. dekat bahagian sport complex ni, macam game boleh main..


ha, disinilah kami bersorak sakan


Inilah kali pertama Cik Fara main bowling, jangan tak percaya.haha... tapi 1st experience is the best!!! rupanya takdelah not bad sangat.. Permainan bowling ni, merupakan perlawanan persahabatan kami Pelajar kampus Gong Badak dengan pelajar kampus MAIDAM. ada sebanyak 8 team, 4 team dari Gong Badak, yang kesemuanya perempuan. Dan selebihnya dari Maidam, ada jugak wakil lelaki.

credit to pengambil gambar..

Kat atas ni, merupakan wakil dari Kampus Gong Badak termasuklah Cik Fara.Tahniah kepada ainaufa selaku pemenang!!! Cik Fara dan Qella Stella sekadar pemenang team paling cepat main!!! haha 
Really enjoy for today, even berlongkang-longkang. Next time kita main lagi yea ^^

Enough for today, see you next entry,
Assalamualaikum.










dah baca, jangan segan LIKE

Wednesday, May 30, 2012

Tambun Tee


                                 Assalamualaikum


Ha, korang jangan terkejut, malam nie berentry-entry Cik Fara update. Cik fara dapat berita Apanzi Studio buat sale!!!  serius murah, orang-orang perak moh le beli t-tshirt Perak yea. kalau johor ada JOHO, KL for kuala Lumpur, now Perak ada Tambun!!!




orang-orang Perak lepas ni, boleh bangga lah yea ada T-shirt sendiri, tambah-tambah lagi orang Tambun.ok, Promosi nie dibuka dari 30 Mei sehingga 10 jun. bagi sebelum 30 Mei just RM25!!!! serius murah!!!   bagi yang terlambat iaitu 10 Jun harga Rm30, still murah dear, kalau kt kedai mesti dah kene RM45!!! So, jangan lepaskan peluang!!! kalau berminat boleh in box DI SINI


 Atau ikut step nie pun boleh ^^
1. in box detail DI SINI
2.Tunggu admin reply no akaun
3.bank in RM
4. in box butiran di salinan resit
5.dapat baju!!!!!



           seriusly step biasa on line shopping!!! jom beli sementara murah, and postage free!!!!!
ok bye Cik Fara nak belek baju dekat Apanzi Studio















dah baca, jangan segan LIKE

Gamelan istana part 1

Assalamualaikum semua!!!!

      Seperti entry sebelumnya, Cik fara dah janji nak entrykan mengenai persembahan kokurikulum gamelan kami.. Ok pada yang tak tau or tak familiar mengenai gamelan baca Sini



credit to: Naim Amin & Zaki

Tara!!! kat atas tue, merupakan ahli kokurikulum kami, memang best kenal diorang dari Foodtect, Biotect, Boss and Sains Komp. Macam-macam kos ada, dan macam-macam ragam. Buat masa nie, sampai sini dulu yerk, tunggu part 2 yea^^ Ada something yang happening and funny telah berlaku.. haha!! Bye Assalamualaikum




dah baca, jangan segan LIKE

Monday, May 28, 2012

Oh Roti Canai

                                                   Assalamualaikum!!!


Sekarang Cik Fara sudah di penhujung sem, yezzza!!! dan esok merupakan kelas terakhir dan final project bagi kokurikulum gamelan kami.. ada masa nanti Cik fara update mengenai final project kami ok ^^


hari ni, Cik Fara, qella stella, ainiey, atul, zyzah, yati & nor  pergi melantak roti canai!! wuaaa sedap ma!!! mana tak nye lama tak makan, dalam kampus tak da jual.. Tiap-tiap hari mengadap menu yang sama, sesekali nak makan lain jugak. hehe ^^




Yes, kami bertujuh, tapi makan berkeping-keping. sorry pak cik, kawan kami mengidam... haha.. dapat kawan semua selera kalah harimau!!  tambah lagi 2.. ha, itulah my best tie Atul!!! bab makan semua tak boley kalah!


 disebabkan kami menerjah kedai tersebut waktu tengahhari, terpaksalah makan dengan kadar yang agak laju, sebab sedikit demi sedikit, pelanggan lain dah balik, dan pak cik tu dah mula mengemas,.. muahaha tak best makan laju-laju!!! demi membodek pak cik tue, sebab menunggu kami,   cik qella stella dan ainiey sanggup menghantar pinggan mangkuk ke dapur.. ha! menantu pilihan!!!



ok cukup dengan entry makanan sejak berminggu nie ( kuih talam & kuih caracek mek molek...sebab Cik fara memang kaki makan ^^  nak makan jangan lupa baca doa dulu yea ^^


see u next entry.. Assalamualaikum


   


dah baca, jangan segan LIKE

Thursday, May 24, 2012

1st GiveAway by Nabila Medan


Assalamualaikum semua!!!!

setelah penat , bergamelan dan gym yang memang ohsem!!!!
Cik Fara nak join GA by Nabila.
serius mudah, tak sampai 10minit nak karang!!!

step 1= follow dan like fan page  blog INI dan INI
step 2 = tekan link INI
step 3= letak banner & link kan..

http://3.bp.blogspot.com/-_aUcrLugTrU/T73LTQsUUQI/AAAAAAAAD2A/FYHC6YjZ14U/s1600/GiveawayNabila.gif

step 4= buat entry bertajuk 1st GiveAway by Nabila Medan
dan tag 3 orang:
mangsa pertama tentunya my besttie qella stella

serius senang!!! jom join ramai2
nak join tekan INI YEA ^^







dah baca, jangan segan LIKE

Wednesday, May 23, 2012

Hujan oh hujan


Assalamualaikum

sekarang 6.25 petang...
huh, tak de kene mengena!!!

sebenarnya, baru beberapa minit, cik fara dan kawan-kawan meredah hujan!!!
huhu, best!!! 


lama, rasanya, tak meredah hujan!!!

perasan tak, sekarang kalau kita pergi ke pak cik google, taip HUJAN apa yang akan keluar pada top search???


tahniah buat HUJAN, kerana berjaya menawan pak Cik GOOGLE!!!

so, lepas ni, kalau anak-anak, adik-adik, or cucu kita tanya hujan tu apew??
 kita perlu terangkan apa itu hujan secara detail,  sebab google telah ditawan oleh HUJANBAND


nak lebih detail mengenai HUJAN tekan yang dibawah ini:

so, depend pada koranglah nak google yang mane...
HUJAN v HUJANBAND
yang penting Cik Fara eppy main air hujan ^^


k, see u next entry
Assalamualaikum...





dah baca, jangan segan LIKE

Tuesday, May 22, 2012

SEGMEN : TINGKATKAN VISITOR DAN FOLLOWERS





Assalamualaikum!!!!

taara!!!! join segmen lagi,!!!! well we need to support our geng!

segment nie, simple jea,


1.copy banner







nak join tekan sini.   

dah baca, jangan segan LIKE

Wednesday, May 16, 2012

kuih Talam Berlauk Vs Kuih Cara



Assalamualaikum semua!!!!


Last week, Cik Fara ada storykan pasal pergi begkel blogger.. Ala, yang story ckit jea , nah entry nie >>  TEKAN SINI

waktu petang tue kami ada dijamu pelbagai kueh mueh,, waktu adew kueh "Talam berlauk", tapi my fren kate tu "kueh cara"... haa yang manew satu btul????  ok jom kitew siasat.. *ececeh, macam edisi siasat, adew lagi kew citer tue*


ha, ni kueh talam berlauk ^^



ni kueh cara berlauk ^^


sama kan??? ha, tolong explain apa beza dia... Cik Fara dapat bezakan dari segi saiz.. mostly, kueh cara akan berbentuk bujur.




Setelah berpeluh-peluh google, cari jawapan.. kueh talam berlauk selalunya berbentuk seperti yang di atas. sebab ia dimasak didalam talam.. kuehnya memang sedap!!!
nak resepi??


Ok ni, Resepi bagi Kueh Cara Berlauk, try taw.


Cara Berlauk


BAHAN UNTUK INTI 
  • 200 gm daging kisar
  • 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar udang kering
  • Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
  • Garam dan sedikit gula
BAHAN UNTUK ADUNAN TEPUNG:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 biji telur
  • Pewarna kuning
  • Sedikit garam
CARA-CARA MENYEDIAKAN INTI
  1. Blend atau tumbuk bwng putih dan bwng merah sehingga lumat. Tumbuk udang kering sekadar hancur sedikit je.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan daging kisar. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
  4. Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati dan kering.
  5. Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
UNTUK MENYEDIAKAN ADUNAN TEPUNG
  1. Pukul telur + garam.Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
  2. Kalau berketul2, terpaksalah di tapis dahulu adunan ini. Titikkan sedikit pewarna.
  3. Saya gunakan blender je, lagi senang.
CARA MEMASAK KUIH
  1. Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
  2. Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
  3. Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
  4. Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan.


Nie pula resepi bagi,


Talam Berlauk,


Resipinya
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
2 sudu tepung cornstarch (jika ingin yang lembek tiadakan bahan ini)
sedkit garam secukup rasa lemak-lemak kuih talam
Sedikit air

Bahan-bahan ini di aduk dan masukan dalam periok di jerang di atas api yang kecil. Keep on kacau sehingga ianya agak-agak memekat. Jangan terlalu pekat ya...nanti bergentel pula talam itu...Setelah ok masukan kedalam bekas untuk di kukus. Tekan tekan sedikit supaya serata, jangan lah tekan mengunakankan tangan tanpa beralas melecur kang...pakailah plastic dan tekan dengan jayanya...

Untuk resipi lauknya pula saya mengikut cara ibu saya. Yakni rendam segengam udang kering sehingga kembang sebelum tumbuk bersama 3 ulas bawang putih dan sebuk lada sula tanpa garam kerana udang kering dan masin.

Hiriskan lada merah dan daun sup lalu di sangar di api yang kecil bersama sedikit minyak sahaja...

Taburkan lauknya di atas talam yang akan di kukus...lalu kukuslah bersama-sama selama 20 minutes dan yakin masak jangan lupa taburkan bawang gorengan untuk menambah keenakan Talam berlauk ini...amin...



konklusinya, kueh talam, berbentuk empat segi, sebab buat dalam talam, dan kebanyakannya dikukus..kueh cara pula, berbentuk bujur... so last week Cik Fara makan kueh cara ^^


Cik Fara nak minta maaf yea, kepada pengemar-pengemar kueh tradisional, mak cik -mak cik, atok- atok sebab Cik Fara tak tau nak bezakan kueh Cara dan kueh talam. sebab Cik Fara  selalunya terus makan tampa selidik nama makanan... 


ok Setakat sampai disini saja,... 
Assalamualaikum..











dah baca, jangan segan LIKE

WORDLESS WEDNESDAY:Miss my MUM



 Assalamualaikum semua!!!




that my feeling rite now








dah baca, jangan segan LIKE

Segmen Exchange Bloglist "Blogger Apakah?"


 

Assalamualaikum semua!!!

Hari ni, Cik Fara join lagi satu segmen.  dari Apakah? Disebabkan kebizian yang melanda, memang xde entry. so, join je segmen. sebab ape??? sebab lagi mudah!!!! xyah nak buat ayat menjela-jela.. haha

Kenapa Cik Fara Kata Senang???
 Cer baca stepnye...

  1. Buat entry bertajuk > Segmen Exchange Bloglist "Blogger Apakah?"
  2. Follow blog nie... >> lama dah Cik fara follow.
  3. Member group blogger.apakah
  4. masukkan blog ni, dalam bloglist  > aku dah masukkan hang dalam bloglist "blogger Ensem"
  5. Tampal banner

    6.postkan link entry ke ruangan komen.
    7. tag kawan-kawan..
             mangsa Cik Fara adalah 
                               *Qella  *ain

    8. Like fan page > dah like lama dah
    9. keep in touch dengan geng blogger.apakah.. >> ok setel!


ok, senang kan... jom join ramai-ramai...
di >>>> SINI







dah baca, jangan segan LIKE

Sunday, May 13, 2012

segmen: saya blogger dari universiti ?






Assalamualaikum,

ok, kali ni join segmen dari afifah, senang jea, cume ikut step nie jea

1.like fan page. >>> done
    2. follow  >>> done
    3. buat entry saya dari universiti??  >>> done

ok, Cik Fara merupakan blogger dari Universiti Sultan Zainal Abidin, (UniSZA), kampus Gong Badak.



4.tampal banner >>> done 



5.kos apa??? Cik Fara mengmbil kos, BBA islamic Finance.
ok, setel!!! mudahkan jom join. ^^

nak join klik sini ok >>>SINI




dah baca, jangan segan LIKE

Thursday, May 10, 2012

Cek Mek Molek



                                                   Assalamualaikum semua!!!!!!

haa, lama dah kan Cik Fara tak update, nie semua gara esemen yang berlonggok-longgok, and korang perasan tak blog nie ada masalah teknikal??? kalau tak perasan Alhamdulillah ^^


Malam tadi, setelah mengeyangkan diri, Cik Fara dengan perasaan penuh harapan untuk study bussness statistik, Cik Fara terus melompat ke tingkat 5. sampai sana, wah langkah kanan, Cik Fara disajikan  kuih "cek mek molek"
orang johor kenal tak ^^


    
ha, last week, kali pertama Cik Fara rasa kueh ni taw ^^  sebenarnya kueh nie, dibuat dari keledek ^^, rasa dia macam keria, tau tak kueh keria macam mane?

nie kuih keria ^^

 beza kueh nie, adalah, kueh cek mek molek, gulanya didalam, kueh keria, gulanya diluar... ^^

ha, sasipa yang terliur, nak resepi, selamat mencuba^^

 

Bahan-bahan ( 6-7 orang )

  • 4 biji ubi keledek
  • 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
  • Inti : gula secukupnya

Cara-cara

  1. Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
  2. *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat 

OK, SELAMAT MENCUBA, DAN TERLIUR, haha

ok, Assalamualaikum, bye ^^
p/s:Cik Fara tengak kursus blogging, nantikan entry seterusnya ^^





































































dah baca, jangan segan LIKE

Sunday, May 6, 2012

Homesick & Formspring


                                                             Assalamualaikum semua !!!!!!

       Wah, Hari ni cuti lagi.. Itupun gara-garacuti ganti hari wesak yang jatuh pada hari sabtu di bumi Terengganu.Kalaulah Terengganu ke Segamat, jaraknya macam Melaka ke Segamat.. Serius dah balik kampung!!!!!!Rindu tau^^

wah, dekatnya!!!!

          Bila telepon Mak, mesti sebak, belum part web cam, tak bagi mak off taw... Mak selalu cakap "kau nie Ngah cam mana lah nak duduk Oversea, baru duduk Terengganu dah gini" 




         Setelah pening kepala membuat assigment Bussns statstic, dan bertouching-touching keseorangan, Cik Fara pun jengah-jengahlah ke Google, and hasilnya --->>> Formspring. Sekarang Cik Fara dah ada account nie.. So, korang bley la jenguk-jenguk dan tanya anyhing di account saya ye. ha, dekat sidebar pun ada... Lai,lai, lai..











dah baca, jangan segan LIKE

Friday, May 4, 2012

1citizen


Assalamualaikum semua,

Baru-baru ni, Cik Fara telah menjoinkan diri dalam satu program, iaitu 1citizen..
nak tau lebih klik ni >>1citizen



Program berkenaan dengan Internet, mengenai e-akses, e-celik, e-peraturan, e-keselamatan dan segala e-yang berkaitan dengan e-internetlah. Waktu program ni, kami telah di ajar macam mana nak tau sesebuah web tu selamat. sebagai contoh:
1. dekat HTTPS://  <- nie selamat
2.Web govermen <-compom selamat dek, 
3.kalau web yang url panjang segala, ha,... hati2 yea.. 
4.web bank selalunya ada sistem keselamtan sendiri, so takkan ade URL panjang berjela..

Cik Fara juga belajar tentang keselamatan diri:
1.Janganlah mengatal-gatal nak dedahkan identiti diri sendiri yea dekat orang tak dikenali.
2.Jangan dedahkan nama Ibu kita yea...
3.jangan nak menginaiya orang dengan mengupload, dan mencaci orang di Facebook atu mana-mana     rangkaian laman sosial
4. nak tau lebey tegok sini ->> 1citizen


Waktu dalam kursus tu, kami diberi tugasan untuk menyiapkan portfolio, dan cik fara pilih nak buat video
dan inilah hasilnya:

Tajuk: ALAHAI SITI:



Jemput tengoklah yea..
Muahaha.











dah baca, jangan segan LIKE

Bloglist




Assalamualaikum semua

Firstly, sangat sorry sebab umumkn Bloglist lambat.
Cik Fra sangat bz pada awal bulan, & now baru dapat rehat. <naseb baek Terengganu amek cuty Wesak dapatlah cuti> hehe.

ok, sekarang Cik Fara Umumkan, blogger bertuah yang terpilih untuk bloglist cik fara,
2.akma
4.umi



Tahniah buat semua!!!!






dah baca, jangan segan LIKE

Monday, April 30, 2012

1st Giveaway by Leen Najib



Assalamualaikum semua....

ok, hari nie, Cik Fara join Giveaway lagi, kali nie, by >> Leen Najib.

1.follow blog << DONE
2.Follow and Like sponsor << DONE *of course like nnti diorg sakit ati, macm aq dulu*
3. Entry bertajuk 1st Giveaway by Leen Najib << DONE
4.Copy Banner and link to entry << DONE  *sory x dpt nx buat link*


nak join klik sini ok >>>haa, SINI

5. Tag 2 blogger:
NURIN
NABILA

6.Check the prize >> NAK TUDUNG BAWAL.. HEHE

Ok, done join..

P/s korang jangan lupe join nie pulak >> bloglist cik fara









dah baca, jangan segan LIKE

Friday, April 27, 2012

SPONTAN BERSAMA BEN ASHAARI


ok, cik Fara join 
^^

Blog nie best ke tak best??
(takutnye, mesti ramai kata x best?)





dah baca, jangan segan LIKE

Bloglist Cik Fara




                                                                Assalamualaikum,

Hari nie, akhirnya Cik Fara dapat berehat setelah, seminggu penuh test dan quiz. cik Fara sebenarnya tetiba terfikir, nak buat bloglist kat side bar... so sesiapa yang nak join jom ar... Cik fara tolong pomotkan blog korang lagi.hehe

                         
     BLOGLIST CIK FARA


terdapat dua kategori,
1.Blogger Lelaki
2.Blogger perempuan
*keje senang ayat tak yah bunga-bunga
                      
                             so, apa yang kene buat, pun senang...


1.buat entry bertajuk BLOGLIST CIK FARA
2.tepek header cik fara.
3.Follow my blog.
4.like fan page cik fara. kami berstory
5.explain sikit kelebihan blog korang berbanding bengan blogger lain.
6.tinggalkan Url di ruangan komen.

 ok, tarikh tutup, 1 May 2012..*opps tarikh family day kami, BBA Islamic Finance.. hehe <iklan jap>

ok, harap dapat sambutan,
thanx you all.
Assalamualaikum..






dah baca, jangan segan LIKE

Friday, April 20, 2012

Twitter

     Assalamualaikum

hari ni ko Gamelan dibatalkan. So genaplah 3 hari bercuty untuk minggu ni..cuti tapi assigment bertingkat-tingkat. and rasa nak muntah dah tengok asgment law. <tension>

ok that a point... ok kalau dulu ada mamat nie risik-risik soh pomot page kat blog cik Fara macam entry nie->apanzi studio
so korang jemput la like page mereka kt sisi blog nie or
ke sini ->Apanzi Studio

semalam ada kawan cik Fara bisik-bisik suruh promot twitter dia.. sebab dia newbie.. so tak ramai follower lagi.. ok let follow them!!!
klik name diorang yea ^^
cik fara
 (perlu ke yang nie)

dah follow be nice ok^^

cik Fara dah penah naik motor nie, jangan jeles ok >.<
.
.
.
tunggu enty seterusnya ok ^^



p/s: jangan paksa saya buang Hello Kitty yea ><

                                       
      by: Cik Fara 

















dah baca, jangan segan LIKE