mereka smile bersame cik fara

JOM sembang sini

Friday, May 4, 2012

1citizen


Assalamualaikum semua,

Baru-baru ni, Cik Fara telah menjoinkan diri dalam satu program, iaitu 1citizen..
nak tau lebih klik ni >>1citizen



Program berkenaan dengan Internet, mengenai e-akses, e-celik, e-peraturan, e-keselamatan dan segala e-yang berkaitan dengan e-internetlah. Waktu program ni, kami telah di ajar macam mana nak tau sesebuah web tu selamat. sebagai contoh:
1. dekat HTTPS://  <- nie selamat
2.Web govermen <-compom selamat dek, 
3.kalau web yang url panjang segala, ha,... hati2 yea.. 
4.web bank selalunya ada sistem keselamtan sendiri, so takkan ade URL panjang berjela..

Cik Fara juga belajar tentang keselamatan diri:
1.Janganlah mengatal-gatal nak dedahkan identiti diri sendiri yea dekat orang tak dikenali.
2.Jangan dedahkan nama Ibu kita yea...
3.jangan nak menginaiya orang dengan mengupload, dan mencaci orang di Facebook atu mana-mana     rangkaian laman sosial
4. nak tau lebey tegok sini ->> 1citizen


Waktu dalam kursus tu, kami diberi tugasan untuk menyiapkan portfolio, dan cik fara pilih nak buat video
dan inilah hasilnya:

Tajuk: ALAHAI SITI:



Jemput tengoklah yea..
Muahaha.











dah baca, jangan segan LIKE

6 comments :

  1. like sgt video tu.. pandai wat

    ReplyDelete
  2. 1citizen?
    Program yang baik tuh..
    Kalau setiap U boleh wat gni, lagi bagus^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ary lee, lau tak silap, program nie memg ade kt setiap u..

      Delete